FINN CROSSKART
Tietopankki

Kysymyksiä ja vastauksia

Mistä Crosskartteja voi hankkia?
Uusia Junior-luokkien Croskartteja saa hankittua Suomesta Set Promotion Oy:ltä Turusta ja Vinski Sportilta  Valkeakoskelta. Lisäksi Ruotsissa ja Norjassa on valmistajia. Valmistusmäärät on pieniä ja "tehtaat" ovat yleensä pieniä yrityksiä tai jokin konepajan yhteydessä. Rungolle on kuitenkin määritelty tarkat säännöt rakenteen, käytettyjen materiaalien ja valmistuksen laadun mukaan. Jokaiselle rungolle tulee hankkia katsastuskortti AKK:sta

Käytettyjä autoja on vähäisissä määrin myynnissä Suomessa esim. nettimotossa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on myynnissä useita käytettyjä autoja. Pyydä mukaan ko. maan katsastuskortti, niin varmistut että se on ainakin ollut sääntöjen mukainen.

Suomessa ajetaan kilpaa myös isoilla Xtrem crosskarteilla. Niissä on nelisylinterinen 600-750 cc moottori, joissa on yli 120 hp. Näitä myy Speedweekend Helsingissä.
Nämä isot Crosskartit ajavat sekä FCC sarjaa että NEZ sarjaa. Ne ovat erittäin nopeita ja hienoja kilpureita, joille on paljon tapahtumia ja 2017 myös SM-arvo.

NEZ= North European Zone. On FIA:n Pohjois-Euroopan alue, jolla on oma mestaruussarja eri rata, ralli, karting, rallicross ja autosuunnistus luokissa.


Mitä pitää ottaa huomioon kun hankkii Crosskarttia?
Rungon tulee olla NEZ sääntöjen mukainen, ns. Kiinan mallit eivät täytä näitä sääntöjä. Käytetyissä tulee kiinnittää huomiota päivitettyihin NEZ sääntöihin, rungoista saattaa puuttua vaadittuja putkia tai rakenne on vanhentunut ettei sitä enää kannata päivittää uusien sääntöjen mukaiseksi. Tarkista myös ettei rungossa ole murtumia tai vääntyneitä osia.

Moottorin voi hankkia rungon mukana tai erikseen. Yleensä käytetään motocrosspyörien moottoreita. Moottorin tulee olla päivitettyjen sääntöjen mukainen. Mini ja 85 luokissa osien tulee olla vakioita ja ko. moottoriin alkuperäisesti kuuluvia. Muissa luokissa moottori voi olla viritetty sääntöjen puitteissa. Motocrossmoottoreissa  huoltoväli on lyhyt, joten varaudu huoltoon käytetyn ostossa.
Renkaat ja vanteet on tarkasti määriteltyjä eikä niitä saa käsitellä.
EU maiden ulkopuolelta (esim Norja) tuoduista autoista pitää maksaa ALV 24% Suomessa.

Ketkä voivat ajaa Crosskarttia?
Crosskartin ajamiseen kilpailuissa ei toistaiseksi  vaadita tutkintoa. Jokkistutkintoa suositellaan sinä vuonna kun kuljettaja täyttää 14 vuotta. Luokissa on ikärajat kuljettajille jotka löytyy säännöistä. FCC, NEZ kisoissa ja esim. Ruotsin mestaruussarjoissa ajetaan kaikkia luokkia Mini, 85, 125, 250, 650 ja Xtrem.
Xtrem luokassa ikäraja on 16 vuotta.

Kilpailemiseen tarvitaan AKK:n kuuluvan autourheiluseuran jäsenyys ja peruslisenssi. Alaikäisellä kilpailijan huoltajalla tulee olla vähintään mekaanikko tai huoltajalisenssi. Ota yhteyttä alueesi autourheiluseuraan kun haluat lisenssin.

Missä voi ajaa Crosskartilla?
Harjoitella voi suljetuilla alueilla kuten jokkis- ja rallicrossradoilla ja myös moottoriradoilla. Talvella ajaa voi tähän käyttöön hyväksytyillä jääradoilla. Ota yhteyttä oman alueesi autourheiluseuraan harjoittelupaikoista.